Udělejte si na jídlo čas

Byli jste na dovolené, a ochutnali tam nějaká exotická, zajímavá, nebo jen opravdu dobrá jídla? A přivezli jste si nějaké nové recepty?

Někdy se stává, že se nám nedaří si to jídlo, které nám na dovolené tak chutnalo, doma užít. Prostě to není ono.

Já jsem zažila nejvíc zklamání s retsinou, myslím že ta se dá pít jen v Řecku 🙂

U vína si toho nejvíc všimneme. Když ochutnáváme, a vychutnáváme víno v nějakém vinařském sklepení, nebo sklípku a poté si to víno přivezeme domů. Je to jiné. Je totiž důležitá nejen teplota vína, ale i teplota místnosti kde jsme, vlhkost a vůně. Zemní pach sklepení se asi nedá nijak nahradit. Takže když si pak víno otevřeme doma v paneláku, není špatné, ale je to jiné.

Podobné je to i s jídlem. Lidé si přivezou recept, a pak zjistí že to není stejné, že ten zážitek se nedostavil. Shánějí ty přesné suroviny, aby to bylo „ono“, ale zapomínají, že jednou z důležitých ingrediencí toho zážitku je čas.

Čas, kdy si můžeme užívat jídlo v příjemné společnosti. Čas, kdy nespěcháme, ani do práce, ani k televizi. Nekoukáme do mobilu, jen si vychutnáváme jídlo, vychutnáváme tu chvíli, máme čas.

Příjemná společnost je také důležitá. Posezení s přáteli si nejlépe vychutnáme u kulatého, nebo oválného stolu. Sedíme zde pospolu, nemáme svou stranu. A když dojde k nějakému sporu, nebo jen diskuzi, nemáme tu fyzicky vymezenou stranu, kterou můžeme hájit. Nepodceňujte tyto vlivy prostoru.

Čas a prostor spolu souvisí. Je důležité si na jídlo udělat i prostor. Nespokojte se s pultíkem za kuchyňskou linkou. S místem kde do sebe něco rychle nacpete abyste mohli vstát a jít dělat něco „důležitějšího“.

Jídlo je důležité. A jeho vychutnávání také. S jídlem přijímáme energii, nejen hmotu, kalorie, vitamíny,.. ale i živou energii čchi. Nejlépe se přijímá s chutí a vůní. Užívání si chutě a vůně jídla je důležité. Cílem není natlačit do sebe co nejvíc co nejrychleji, ale co nejvíc si jej vychutnat.

Možná jste se setkali s takovými lákadly, kdy jogíni a různí mistři čchi-kungu opěvují jak si při procvičeném těle vychutnávají chuť suché rýže, nebo něčeho podobného. To mi nikdy nepřipadalo lákavé 🙂 Oni totiž zapomínají říct, že si užívají všechny chutě. Při praktikování čchi-kungových cvičení se čistí dráhy energie čchi v těle, a s tím souvisí lepší přijímání energie čchi a také tedy lepší vnímání chutí. Mohou si ji pak užívat v nejjemnějších odstínech, třeba i u té rýže.

Přidávám ještě jednu radu: Vyhoďte mikrovlnku. Mikrovlnná trouba zabíjí veškerou živou energii čchi v potravě a my jsme pak ochuzujeme o tento její zdroj. I když si myslíte, že ji nepoužíváte moc často, je to zrádné. Snadné použití svádí k tomu, že si v ní nakonec lidi ohřívají i čaj. 🙁

Udělejte si na jídlo čas. Na jeho přípravu. Na přípravu stolu, na to stolování. Udělejte si z jídla zážitek. Bude asi jiný než na dovolené, ale užijete si ho.

A pro co nejlepší uspořádání kuchyně i jídelny, pro dobré proudění energie čchi v prostoru je tu možnost mé osobní konzultace.

Milena Moudrá
Jsem architektka, konzultantka Feng-šuej a specializuji se na odstraňování únavy. Pomáhám lidem zařídit prostor tak, aby je podporoval v jejich cílech, a aby neztráceli sílu na zbytečných překážkách. Můj příběh najdete zde.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.